Wat is AVEH precies?

AVEH is de afkorting van Association de Volontaires pour les Enfants Handicapés; een klein centrum voor kinderen met een handicap. Het centrum biedt plaats aan maximaal twintig lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen, die hier te vondeling zijn gelegd of ‘afgegeven’ door familie die niet in staat is voor ze te zorgen. Omdat het centrum moet draaien zonder overheidssteun, ontbreekt het vaak aan de meest elementaire zaken als schoon drinkwater en luiers. De Stichting steunt AVEH met geld om de levensomstandigheden in het centrum te verbeteren en met adviezen om in de loop van de tijd het centrum zelfvoorzienend te maken. Om dat te bereiken hebben we een aantal ‘tussendoelen’ opgesteld.

Het AVEH-Umurerwa Centrum in Nyamata

Eerste contact

De eerste ontmoeting met AVEH

Salma Peter deed haar universitaire opleiding Economie in Rwanda en behaalde haar master in consultancy aan de Rotterdam Business School. Na haar studie ging ze aan de slag in Kigali. Als redacteur van het tijdschrift Feel Mag kwam ze in contact met het AVEH-centrum, waar ze met een bevriende fotografe in 2018 heen reed, een klein uur ten zuiden van Kigali. Op wat ze daar aantroffen, waren ze niet voorbereid: twintig lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen, die door vrijwilligers werden verzorgd in een centrum waar vrijwel niets voor handen was. De bezielende leiding lag – en ligt nog altijd – in de handen van Cecile, die het centrum in 2005 zelf vanuit het niets opbouwde. Dit bezoek maakte zo veel indruk op Salma en haar vriendin dat ze het pas over hun hart konden verkrijgen om afscheid te nemen nadat ze al hun geld hadden uitgegeven aan water, melk en eten voor de kinderen.

Salma’s artikel voor Feel Mag geeft een goede impressie van dit bezoek. Na deze dag is ze nog vaak teruggekeerd naar AVEH, waar ze inmiddels een vriendschapsband met Cecile heeft opgebouwd. Ook Jan Willem Andriessen heeft tijdens zijn bezoeken aan Rwanda het centrum meerdere keren bezocht.

Salma en Ineza

Cecile, de oprichtster, met Heaven